De Tuchtcommissie Banken heeft 61 hypotheekadviseurs woensdag een beroepsverbod van twee tot zes weken opgelegd. Ze overtraden de Bankierseed door handtekeningen van een of meerdere klanten zonder hun medeweten of toestemming te kopiëren.

De adviseurs zetten de handtekeningen onder een zogenoemd hersteladvies, waarmee een eerder afgegeven hypotheekadvies werd herzien.

"De Tuchtcommissie verwijt de medewerkers een bijzonder ernstige schending van de gedragsregels, maar houdt ook rekening met de werkomstandigheden binnen de bank", staat in het persbericht van de commissie.

De bank waar de adviseurs werkzaam waren, deed eerder intern onderzoek naar de handelingen in de periode tussen 2013 en 2016. De bank had zelf 114 hypotheekadviseurs sancties opgelegd vanwege het ondertekenen van hersteladviezen met een gekopieerde handtekening. Daarna maakte de bank nog eens melding van tachtig zaken bij de Stichting Tuchtrecht Banken.

Geen boete voor voormalige hypotheekadviseurs

De duur van de beroepsverboden is afhankelijk van het aantal hersteladviezen dat een adviseur heeft ondertekend met een gekopieerde handtekening. Dit loopt op van twee weken bij één advies tot zes weken bij zes of meer adviezen.

Adviseurs die handtekeningen hebben gekopieerd maar inmiddels niet meer in de sector werken, hoeven geen boete te betalen. "De Tuchtcommissie ziet hiervoor geen reden en vindt dat een beroepsverbod past bij de overtreding en dat daarvan een sterk signaal uitgaat."

De hypotheekadviseurs en de algemeen directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken kunnen in beroep gaan tegen het besluit van de commissie.