Boeing boekt een schadebedrag van minstens 1 miljard dollar (892 miljoen euro) vanwege de problemen met de 737 MAX, zegt de onderneming bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

De voorziening dekt de naar verwachting hogere productiekosten voor vliegtuigen en de kosten om software te repareren en extra training te bieden voor piloten. De 737 MAX wordt wereldwijd nog altijd aan de grond gehouden.

De vliegtuigmaker schrapt ook de financiële verwachtingen voor dit jaar vanwege de onzekerheid.

Boeing zegt gestage vooruitgang te boeken met het laten certificeren van een software-update voor de 737 MAX. De vliegtuigmaker zegt al 135 test- en productievluchten met de update te hebben gemaakt.

Nettowinst daalt met 13 procent

De problemen waren al te zichtbaar in de cijfers, zegt Boeing. Maar beter dan verwachte inkomsten bij onder meer de defensietak compenseerden een kleiner aantal leveringen van de 737 MAX.

De nettowinst daalde in het eerste kwartaal met 13 procent naar 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). De omzet daalde in de eerste drie maanden licht naar 22,92 miljard dollar (20,4 miljard euro).

Nog altijd wordt de 737 MAX in veel landen aan de grond gehouden. De landen besloten hiertoe na twee fatale crashes met de 737 MAX-8. Daarbij zijn in totaal 346 mensen omgekomen.

Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten
70
Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten