De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het personeel van Defensie is mislukt. Volgens de vakbonden AFMP en VBM geeft het ministerie "geen openheid" over zijn inzet. Ook is niet duidelijk hoeveel extra geld er is voor de cao.

"Wij wilden vooraf duidelijkheid en garanties van de staatssecretaris. Toen we na lang aandringen die duidelijkheid niet kregen, hield het voor de bonden op", aldus de bonden in een verklaring.

Het ministerie van Defensie zegt het besluit te betreuren en hoopt dat de bonden snel terugkeren aan de onderhandelingstafel.

Afgelopen zomer wezen de vakbondsleden een eerder bereikt resultaat van de hand. Ze wilden meer geld en een betere pensioenregeling. De afgelopen maanden is er weer gesproken. In november liepen de onderhandelingen al eens vast, maar die werden later toch weer voortgezet.

Minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser hebben steeds gezegd snel tot resultaat te willen komen. De Tweede Kamer dringt erop aan vlot tot een nieuwe cao te komen. Isabel Diks van GroenLinks wil een debat over het mislukken van de onderhandelingen.