ZOETERMEER - De Abvakabo FNV wil af van het minimumloon voor jongeren. De vakbond vindt dat de wettelijke bodem in de lonen in hun nadeel werkt. "Het leidt ertoe dat een schandalig grote groep oudere jongeren op straat wordt gezet en ingeruild voor nog jongere, goedkopere krachten", zegt voorzitter Edith Snoey. De overkoepelende vakcentrale FNV, waarbij de Abvakabo is aangesloten, reageert verrast.

Snoey zegt dinsdag in een vraaggesprek met het dagblad Trouw dat de lage, maar wel gegarandeerde lonen de werkloosheid onder jongeren niet omlaag hebben gebracht. Een 15-jarige krijgt bruto minimaal 17,51 euro per werkdag, een 22-jarige 49,62 euro.

Volgens een woordvoerder van de bond voor de publieke sector moeten alle jongeren gewoon onder het algemene minimumloon van bruto 58,38 euro per dag vallen. Over de betaling aan tieners, die door de wet beperkt worden in hun werkzaamheden, moeten de vakbonden afspraken maken met de werkgevers, zegt hij.

Onverwacht

Voor vakcentrale FNV komt het voorstel "onverwacht". "Wij zijn er geen voorstander van het wettelijk minimum jeugdloon af te schaffen", aldus een woordvoerster. Toch signaleert ook de FNV het probleem van verdringing van twintigers door tieners, doordat de laatste groep veel minder verdient.

"Is het jeugdloon wel rechtvaardig? Eigenlijk zou je moeten belonen op ervaring", stelt de zegsvrouw. Afschaffen van het minimumjeugdloon is echter "te boud" omdat jongeren niet sterk genoeg staan in salarisonderhandelingen. De vakcentrale zal de discussie over het minimumloon voor jongeren intern op gang brengen, als andere FNV-bonden dat willen.

Voor Abvakabo-voorzitter Snoey is afschaffing van het minimumjeugdloon een van de manieren om meer jongeren aan de slag te krijgen. Zo vindt Snoey verder dat jongeren niet per se als eerste ontslagen moeten worden als bedrijven slechte tijden doormaken.

Hoger minimumloon

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen het pleidooi om het minimumjeugdloon af te schaffen. Dat vervolgens het hogere, algemene minimumloon moet gelden voor jongeren, zal echter "binnen een maand tot een verdubbeling van de jeugdwerkloosheid leiden", zegt coördinator sociale zaken A. van Delft van MKB-Nederland.

Snoey loopt niet voor het eerst op de troepen vooruit loopt met haar ideeën. In januari, nog voordat ze voorzitter werd van de op een na grootste vakbond in Nederland, zei ze dat de maximumduur en de hoogte van de WW bespreekbaar waren voor de bond. De vakcentrale FNV moest op dat moment nog met de werkgevers onderhandelen over bezuinigingen op de WW. In hun uiteindelijke advies werd de WW inderdaad bekort.