Ryanair moet acht Nederlandse piloten schadevergoedingen van ruim 380.000 euro tot 480.000 euro betalen, heeft de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant dinsdag geoordeeld. Ook wordt de arbeidsovereenkomst van de piloten ontbonden per 1 mei.

Volgens de kantonrechter is er geen perspectief meer op een "zinvolle voortzetting" van de arbeidsovereenkomst.

De piloten krijgen verder een schadevergoeding, omdat de reden die Ryanair noemt om de basis in Eindhoven te sluiten "ongeloofwaardig" is, schrijft de kantonrechter.

Ryanair gaat in beroep tegen het besluit, laat het bedrijf dinsdagavond weten.

Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn er bedrijfseconomische redenen om de basis te sluiten, maar eerder concludeerde een rechtbank al dat het waarschijnlijk een vergeldingsmaatregel was voor eerdere stakingen.

Ernstig verwijtbaar gedrag

"Bovendien oefende Ryanair op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uit op de piloten", aldus de rechter. Concluderend schrijft de rechtbank dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Zes piloten hebben recht op een vergoeding van 350.000 euro. Daarnaast moet Ryanair een piloot 400.000 euro betalen en een andere piloot 425.000 euro. Een van hen kan moeilijk een andere vergelijkbare baan vinden en de andere piloot komt door zijn leeftijd waarschijnlijk niet meer in aanmerking voor een functie als gezagvoerder bij een andere maatschappij.

Verder krijgen de piloten elk een transitievergoeding van tussen de 33.000 euro en 84.000 euro.

Nederlandse piloten al langer verwikkeld in felle strijd

De Nederlandse piloten voeren al langer een felle strijd met de budgetvlieger over arbeidsvoorwaarden. Nadat de piloten, net als hun collega's in andere landen, deze zomer hadden gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden, besloot Ryanair de basis in Nederland te sluiten.

De vliegmaatschappij zette de piloten voor de keuze: ontslag of een nieuwe uitvalsbasis. De Nederlandse rechter stak hier uiteindelijk een stokje voor en concludeerde dat Ryanair de piloten niet mocht ontslaan.

Het concern sloot alsnog de uitvalsbasis, maar er ontstond een juridisch steekspel. Volgens de piloten worden ze geïntimideerd en zij verwijten Ryanair slecht werkgeverschap.