Deze week maakte kledingketen CoolCat van ondernemer Roland Kahn een doorstart. Het merk wordt overgenomen door een bv die onder CoolInvestments valt, het investeringsvehikel van Kahn. Een doorstart met dezelfde eigenaar, mag dat zomaar?

Het korte antwoord: ja, dat mag. Het komt vaker voor. De oude eigenaar kent het bedrijf op zijn duimpje en heeft daardoor een voorsprong op andere potentiële kopers.

Heeft CoolCat nu dezelfde eigenaar, maar dan onder een andere naam?

Technisch gezien heeft CoolCat een andere eigenaar. De bv's waar de winkel onder viel, zijn failliet: de bank wilde er niet langer in investeren. Omdat Kahn geen mogelijkheid zag het bedrijf weer winstgevend te maken, heeft hij het faillissement aangevraagd. Vervolgens zijn de bezittingen van CoolCat te koop gezet.

De verkoop vindt plaats onder leiding van een onafhankelijk curator, die op zoek gaat naar een bieder met het beste voorstel. Dat kwam van Retail Beheer, een bedrijf van de zonen van Kahn. Was een ander bedrijf met een beter voorstel gekomen, dan had de curator daarvoor gekozen.

Dus CoolCat heeft een andere eigenaar met dezelfde naam?

Klopt. Maar Retail Beheer valt wel onder de holding CoolInvestements, het investeringsvehikel van vader Kahn. Dus indirect komt het winkelconcern weer in zijn handen. De bedrijven van vader Kahn, zoals MS Mode, huizen in hetzelfde gebouw als de bedrijven van de kinderen van Kahn, zoals America Today.

Is zo'n doorstart dan niet gewoon een slim trucje om van schulden af te komen?

Niet per se. Vader Kahn heeft afgelopen jaren zo'n tientallen miljoenen euro's uit eigen zak in het noodlijdende CoolCat gestoken om de verliezen te compenseren. Het bedrag dat de zonen Kahn voor CoolCat hebben neergelegd, gaat deels linea recta naar de schuldeiser: de bank. Ook de curator wordt ervan betaald. Het faillissement en de doorstart kost ze dus geld.

Waarom zouden de Kahns junior zo veel geld steken in een merk dat maar niet winstgevend wordt?

De kinderen van Kahn, zelf ook ondernemers, willen graag verder met het merk van hun vader. Ze hebben vertrouwen in het merk CoolCat. Niet onbelangrijk: bij een doorstart blijven de gezonde delen van een bedrijf behouden en worden de zwakke delen afgestoten. Soms wordt een faillissement uitgelokt om met de gezonde delen door te kunnen. Bij een doorstart hoeft het personeel niet overgenomen te worden.

Wat betekent dit voor het personeel dat in de winkels van CoolCat werkt?

Zij werken nu tijdelijk voor de curator. Het personeel hoort straks van hun nieuwe baas of ze mogen blijven en onder welke voorwaarden.