Twee invloedrijke leden van vakbond FNV spreken zich in een opiniestuk in Trouw uit tegen het gedachtegoed van de PVV en Forum voor Democratie. Volgens hen moet de FNV stelling nemen tegen 'extreem-rechts'.

Roel Berghuis, sectorhoofd Vervoer en verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden van 60.000 leden, schrijft in het opiniestuk: "De ideeën van Geert Wilders en Thierry Baudet staan haaks op de kernwaarden die in ons statuut staan: gelijkwaardigheid en solidariteit."

Cihan Ugural, campagneleider van de landelijke actie voor een hoger minimumloon, schrijft: "Rechts gedachtegoed speelt mensen tegen elkaar uit, terwijl we het sterkst zijn als we samen op één front optreden."

Volgens Berghuis en Ugural bestaan er twee kampen binnen de FNV die tegenover elkaar staan. Aan de ene kant zouden er rechts-sympathisanten zijn die naar arbeidsmigranten en asielzoekers wijzen als het gaat om hun geringe kansen op de arbeidsmarkt. En aan de andere kant zouden de traditioneel linkse vakbondsleden en mensen van kleur staan, die zich minder welkom zouden voelen bij de vakbeweging."

Hoe groot de groep is die een 'extreem-rechts gedachtegoed' aanhangt, kunnen de twee niet zeggen. Ook een rondgang van Trouw langs politieke wetenschappers en onderzoeksbureaus leverde geen recente cijfers op over het stemgedrag binnen de vakbonden.