De door de vakbonden geplande acties bij Shell Moerdijk mogen doorgaan, heeft de rechtbank in Breda vrijdag beslist in een door Shell aangespannen kort geding.

Shell verzocht de rechter de acties te verbieden. Volgens het olieconcern komt de veiligheid in het geding als de werknemers gaan staken. Daardoor zou een grote onderhoudsactie niet kunnen plaatsvinden.

"De rechter heeft alle eisen van Shell afgewezen. Dat betekent dat we de aangekondigde acties doorzetten," zegt onderhandelaar Piet Verburg van CNV Vakmensen.

De bonden hebben de werknemers van Shell Moerdijk opgeroepen om de komende tijd alleen de normale diensten te draaien, dus geen diensten van twaalf uur. Ook zullen de werknemers niet overwerken.

'Er liggen geen gevaarlijke stoffen'

Door de acties loopt het geplande onderhoud vertraging op, maar van een veiligheidsrisico is volgens Verburg geen sprake. "Het gaat om een lege fabriek, er liggen geen gevaarlijke stoffen."

De partijen hadden tot vrijdag 15.30 uur de tijd om zelf tot een akkoord te komen, voordat de rechter tot een uitspraak zou overgaan.

Shell en de vakbonden kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao voor het bedrijf. De bonden zetten in op een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar. Ook willen ze concrete afspraken over een verlaging van de werkdruk.