Tientallen dreigbrieven zijn vanuit België naar voedselfabrikanten in verschillende landen verstuurd. Als die niet snel 300.000 euro in bitcoins betalen, zou er gif in hun producten worden verwerkt. Dat staat in de brieven die ook wit poeder bevatten, bevestigt een woordvoerder van het Belgisch Federaal Parket.

De Belgische politie is een onderzoek gestart. Voor zover bekend zijn er geen brieven door Nederlandse voedselproducenten ontvangen.

Wel kregen de Belgische ijsmaker IJsboerke, koekfabrikant Jules Destrooper, de Italiaanse koffiebrander Lavazza en chocoladefabrikant Ferrero een chantagebrief. Ook voedselfabrikanten in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en de Verenigde Staten hebben een bericht van anonieme afpersers ontvangen.

De ontvangen brieven zijn volgens de woordvoerder identiek. De afzenders van de in het Engels geschreven brieven doen zich voor als "zakenmannen". Als de bedrijven niet voor 20 mei ingaan op de betalingseis, dan wordt de giftige stof oleandrin in hun product verwerkt, aldus de briefschrijvers. Oleandrin kan hartverlammingen veroorzaken.

"Onze koekjes zijn nog perfect in orde. Wij blijven rustig verder smullen", reageert de CEO van ­Jules Destrooper in gesprek met Het Laatste Nieuws (HLN).