De Europese Unie zal maatregelen treffen als de Verenigde Staten sancties op alle buitenlandse investeringen in Cuba zullen invoeren, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag.

"Wanneer de Amerikaanse regering besluit om sancties op te leggen op investeringen in Cuba, iets wat in strijd is met afspraken die al jaren gelden, zullen wij reageren", zegt Le Maire donderdag tijdens een ondernemersbijeenkomst van de krant Le Monde.

De Franse minister stelde dat de EU in dit geval "klaarstaat" om tegenmaatregelen te nemen.

De Amerikaanse sancties op Cuba kunnen ernstige gevolgen hebben voor Europese ondernemingen. Veel bedrijven investeerden het afgelopen decennium in het Caribische eiland.

Amerikaanse burgers kunnen schadevergoeding eisen

Dinsdag kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan dat Amerikaanse burgers schadevergoedingen kunnen eisen als zij eind jaren vijftig tijdens de Cubaanse Revolutie onroerend goed hebben verloren.

Tijdens die revolutie werden tal van bezittingen van Amerikaanse en Cubaanse burgers ingenomen door het regime van Fidel Castro.

Op woensdag kondigde Washington nieuwe sancties en maatregelen tegen Cuba en Venezuela aan. Hiermee wil de regering-Trump de druk opvoeren op Havana. Cuba steunt het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, de Verenigde Staten staan achter de oppositieleider Juan Guaidó.