PEKING - Europees commissaris Mandelson van Handel hoopt voor maandag nog een akkoord te sluiten over de import van textiel uit China. Dat zei hij zondag na een overlegronde met de Chinese handelsminister Bo Xilai. "Ik hoop dat we een akkoord kunnen sluiten voor het begin van de conferentie." Maandag vangt een top tussen de Europese Unie en China aan.

Mandelson voert besprekingen met zijn Chinese collega om een oplossing te vinden voor de vele containers textiel die Europa niet in mogen. Ongeveer tachtig miljoen truien, pantalons en ander Chinees textiel worden tegengehouden in de havens, omdat Europa een maximum heeft vastgesteld aan de invoer van bepaalde categorieën textiel. Op die manier wil Europa de toevloed van goedkoop textiel uit China een halt toeroepen.

Voorzitter Barosso van de Europese Commissie zei zondag goede hoop te hebben dat er alsnog een akkoord wordt gesloten over de import van Chinees textiel. Hij wil aantonen dat Europa en China hun problemen op een nette manier kunnen oplossen. "De goederen zullen geen moment langer worden opgehouden dan nodig is", aldus Barosso.

Vrijdag liepen onderhandelingen tussen zijn commissaris Mandelson en Bo Xilai stuk.