Een groep investeerders, onder leiding van de oprichter van Booking.com, wil energiebedrijf Eneco kopen om van het concern een "groene kampioen" te maken.

De groep bestaat uit onder anderen Kees Koolen, oprichter en voormalig aandeelhouder van Booking.com, Gerben Pek, directeur van zonnepaneelgroothandel Gutami, Michiel Rexwinkel, grootaandeelhouder Greenchoice, en Willem Smelik, directeur van investeringsfonds Meewind.

Eneco zou minstens zo'n 3 miljard euro moeten kosten. Pek legt aan NU.nl uit dat de groep, die zichzelf Het Groene Consortium noemt, enkele banken en investeerders uit Australië, Nederland, Denemarken en Noorwegen achter zich heeft staan die in staat zijn om het benodigde geld aan te brengen.

Het consortium zou vervolgens de aandelen in handen krijgen met geleend geld van de investeerders. Pek vertelt voor de deadline van 3 maart het plan te hebben ingediend.

De ondernemers zijn van plan om de energieproductie van Eneco volledig groen op te wekken. Eneco heeft van de grote energiebedrijven al relatief veel activiteiten in hernieuwbare energie, maar exploiteert ook nog gascentrales. Die centrales wil het consortium uitzetten, bevestigt Pek.

Ondernemers gaan strijd aan met Shell

"Als Eneco kostenefficiënt gerund wordt, waarbij ook een bescheiden salaris voor bestuur en directie hoort, kan Eneco ook op de goedkoopste manier groene energie bij klanten aanbieden", zegt hij.

Eerder werd al bekend dat olieconcern Shell zich samen met pensioenfonds PGGM heeft gemeld om Eneco te kopen. Ook andere partijen, zoals het Franse olieconcern Total, zouden interesse hebben.

Pek denkt door in te zetten op ambities met hernieuwbare energie de verkopende gemeenten te kunnen overtuigen het energiebedrijf aan de groep ondernemers te verkopen.

Veiling

Na veel gesteggel tussen de aandeelhouders van Eneco, 44 gemeenten, en Eneco zelf werd eind vorig jaar besloten het bedrijf via een veiling te verkopen.

Volgens Pek hebben zich verder vooralsnog vrij weinig partijen gemeld in de biedingenstrijd rond Eneco. "Wij hebben het idee dat Shell de deelname vroeg heeft bekendgemaakt om andere partijen af te schrikken."