Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zou de werkelijke kosten van een gefaald ICT-project hebben achtergehouden voor het ministerie van Infrastructuur, waardoor de Tweede Kamer onvolledig is geïnformeerd, concludeert tv-programma Zembla woensdag na eigen onderzoek.

Het project is nu al vijf keer duurder dan gepland. In 2014 werd er 7 miljoen euro voor uitgetrokken en werd 2016 als deadline ingesteld. Het project is echter inmiddels nog altijd niet afgerond en de verwachte kosten zijn opgelopen tot 34 miljoen euro, stelt Zembla op basis van interne documenten.

"Het ministerie publiceerde tot nu toe alleen cijfers vanaf 2017 waardoor de kostenstijging beperkt leek tot 11 miljoen euro. De werkelijke stijging vanaf 2013 bedroeg 27 miljoen euro, maar werd niet publiek gemaakt en niet aan de Tweede Kamer gemeld", aldus Zembla. Het CBR zou de volledige cijfers niet aan het ministerie hebben verstrekt.

Duizenden mensen zonder rijbewijs

De problemen die spelen bij het CBR zouden voor een groot deel door achterstanden bij het computerproject zijn veroorzaakt. Hierdoor kwamen duizenden mensen zonder rijbewijs te zitten.

Het ICT-project met de naam 'Rijgeschiktheid aan het stuur' moest de groei van het aantal klanten opvangen. Het systeem dat door het CBR werd aangeschaft, is volgens bronnen echter te groot en complex, waardoor er weinig programmeurs zijn die ermee kunnen werken.

De oude systemen lopen intussen vast door de grote toestroom van nieuwe mensen. Zo kwamen hierdoor onder meer twaalfhonderd beroepschauffeurs thuis te zitten, omdat hun rijbewijs niet op tijd verlengd was. De verouderde systemen die nu nog worden gebruikt, zouden overigens al vijf jaar geen veiligheidsupdate hebben gehad.