BENNKOM - Het voortbestaan van de biologische eierproductie in Nederland is in gevaar. De bioboeren dreigen hun afzetmarkten te verliezen als gevolg van de ophokplicht voor commercieel pluimvee, meent voorzitter C. Borren van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

"De ophokplicht vormt een serieus gevaar. De sector kan zo klein worden dat deze geen bestaansrecht meer heeft", aldus Borren naar aanleiding van een bericht in het Agrarisch Dagblad zaterdag.

De sector vreest voor de afzet van de eieren van de opgehokte biokippen. Van alle geëxporteerde biologische eieren gaat 70 procent naar Duitsland. De Duitse regering besloot echter vorige week de kippen vooralsnog niet verplicht naar binnen te sturen ter voorkoming van de vogelgriep.

Status ei

Centraal in de discussie staat de status van de opgehokte eieren: mogen eieren van kippen op stok toch verkocht worden als 'biologisch' of 'vrij uitloop'. Nadat het ministerie van Landbouw aanvankelijk aangaf, dat dat in noodgevallen mag, is bij de Europees Commissie inmiddels twijfel gerezen. "We horen steeds meer geluiden dat Brussel er negatief tegenover staat", aldus Borren.

Voor de bioboeren is behoud van de biologische status belangrijk. Een doosje van zes biologische eieren kost in de supermarkt gemiddeld 80 eurocent meer dan een doosje gewone scharreleieren. Het wegvallen van de Duitse afzetmarkt of het verlies van de ei-status zal volgens de BPV-voorzitter de sector de kop kosten. "Ze laten de biologische pluimveehouderij dan langzaam doodbloeden."

Garantie

Het ministerie zal zich in dat geval garant moeten stellen voor het verlies aan inkomen bij de bioboeren, vindt Borren. "Anders gaan de kippen gewoon weer naar buiten."

Minister Veerman van Landbouw stelde twee weken geleden de ophokplicht in tijdens de vogeltrek voor alle commercieel gehouden kippen, eenden, kalkoenen en ander pluimvee. De maatregelen is nodig om de kans op een uitbraak van de vogelgriep in Nederland te verkleinen.