Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een verbod op pulsvisserij vanaf 1 juli 2021. De poging van Nederlandse Europarlementariërs om het verbod uit de nieuwe visserijverordening te halen, is daarmee mislukt.

De nieuwe verordening, met daarin het verbod, werd met 571 stemmen voor en 60 tegenstemmen aangenomen. Afgelopen maart stemde een speciale commissie al voor het verbod, en de verwachting was dat ook het Parlement het zou goedkeuren.

"Deze deal lag al lang vast. Minister Schouten (van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, red.) deed alsof er nog iets te onderhandelen viel. Nederlandse parlementariërs deden alsof ze nog teksten aan het aanpassen waren. Maar dat was niet zo", aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. "Nederland heeft deze strijd al veel eerder verloren: vorig jaar toen het Europees Parlement voor een totaal verbod ging."

Europese discussie over pulsvisserij

Nederlandse vissers hebben miljoenen geïnvesteerd in het pulsvissen, waarbij vissen met elektrische schokjes een net in worden gedreven.

De technologie is een alternatief voor het zogeheten boomkorvissen, waarbij een net over de bodem van de zee wordt gesleept. Bij deze werkwijze wordt de bodem beschadigd. Pulsvissen zou daarom duurzamer zijn en minder schadelijk voor de zeebodem.

De discussie in Europa gaat erover of pulsvisserij juist slecht is voor het milieu. Frankrijk stelt van wel, en de Franse lobby is sterk gebleken. Overigens dringen ook milieuorganisaties aan op meer wetenschappelijk onderzoek voor de technologie wordt omarmd.

Mogelijk wordt Nederland door de Europese Commissie nog aangeklaagd, omdat er te veel vergunningen voor pulsvissen werden uitgegeven. Minister Schouten ontkent echter dat er fouten zijn gemaakt.

Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom
121
Financiële strop voor succesvolle pulsvisserij: Dit is waarom