DEN HAAG - Voor de tweede opeenvolgende dag is de prijs van een liter benzine flink duurder geworden. Shell verhoogde zaterdag de prijs van de belangrijkste benzines met ruim drie cent. Het gaat om de vijfde prijsverhoging in een week. Ook vrijdag was er al sprake van een prijsverhoging van ruim drie cent.

De adviesprijs van een liter ongelood komt op 1,549 euro, 3,5 cent meer dan vrijdag. De prijs van een liter super gaat 3,4 cent omhoog naar 1,603 euro. Een liter diesel blijft ongewijzigd op 1,135 euro.

Katrina

De recente prijsstijgingen zijn voor een belangrijk deel het gevolg van de orkaan Katrina. De orkaan veroorzaakte begin deze week forse schade aan olieplatforms in de Golf van Mexico en aan raffinaderijnen langs de zuidkust van de Verenigde Staten.

Het uitvallen van de raffinage- en transportcapaciteit zorgde ervoor dat de prijzen op de internationale productmarkten omhoog schoten. Die stijging komt bovenop de hoge prijs die al maanden voor een vat olie betaald moet worden.

De verwachting is dat de brandstofprijzen nog verder oplopen. Vanuit de Verenigde Staten is er een groeiende vraag aan benzines, terwijl het aanbod door Katrina is afgenomen. Een prijsexplosie op de internationale productmarkten is het gevolg. In de maanden januari-augustus deed benzine per ton (1000 liter) gemiddeld nog 480 dollar. Momenteel liggen de prijzen boven de 800 dollar. De hogere prijzen worden doorberekend aan de consumenten, omdat de benzinemaatschappijen hun hogere inkoopkosten compenseren.