DEN HAAG/BRUSSEL - De woningcorporaties moeten de sociale huurhuizen verkopen. Dat wil de Europese Commissie. Omdat de corporaties nu met staatssteun verhuren aan mensen met een goed inkomen, is er volgens Brussel sprake van oneerlijke concurrentie met de commerciële verhuurders.

De brief daarover van eurocommissaris Kroes (mededinging) is half juli aan minister Dekker van VROM verstuurd, bevestigde een woordvoerster van het ministerie een bericht hierover zaterdag in de Volkskrant. Inhoudelijk wil zij niet reageren omdat het om een vertrouwelijk stuk gaat. "VROM vraagt zich wel af of dit grote consequenties heeft voor de volkshuisvesting in Nederland."

Antwoord

Dekker zal in oktober een brief aan de Tweede Kamer sturen over de toekomst van de woningcorporaties. Daarin komt ook het Nederlandse antwoord op de Brusselse brief aan de orde.

De Europees Commissie heeft er problemen mee dat staatssteun (indirect) terecht komt bij mensen met een goed inkomen. Huurders met een kleine portemonnee mogen van Brussel best worden gesteund.

Goedkope leningen

De corporaties in Nederland bezitten samen 2,4 miljoen huurwoningen. Het overgrote deel daarvan hebben ze in 1995 gekregen van het Rijk. De corporaties zijn ook in het voordeel ten opzichte van de particuliere verhuurders, omdat zij goedkoop leningen kunnen afsluiten en kunnen aankloppen bij het Rijk voor financiële steun.

Woningtekort

Dekker werkt aan meer marktwerking op de huurwoningmarkt. In stappen wil de minister voor een kwart van de huurhuizen de huurprijs laten bepalen door de markt. Nu geldt dat voor 5 procent van alle huurhuizen - meestal in de commerciële huursector. Voor deze zogenoemde liberalisering moet eerst het woningtekort in Nederland goeddeels zijn opgelost.

In verhouding tot het aantal inwoners telt Nederland het hoogste aantal sociale huurwoningen in de EU: 154 per duizend inwoners. In bijvoorbeeld Frankrijk (76) en Duitsland (22) ligt dat aandeel aanzienlijk lager, meldde directeur F. van Blokland van IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, vorige maand nog.