In Duitsland wordt op het hoogste niveau overlegd over een reddingsoperatie voor MobilCom.

De Franse moeder van dit bedrijf, het in nood verkerende France Telecom, draait de geldkraan dicht waardoor een bankroet al volgende week op de loer ligt.

Aan de gesprekken onder leiding van de Duitse minister van Economische Zaken Müller nemen onder anderen de baas van MobilCom, Grenz en vertegenwoordigers van bondskanselier Schröder deel. Het komt Schröder zo vlak voor de verkiezingen slecht uit als de 5000 medewerkers van de met faillissement bedreigde telecomaanbieder MobilCom zich voegen in de al te lange rij werklozen.

Volgens eerdere berichten zou de Duitse regering met een borgsom de firma overeind willen houden en zou de provincie Sleeswijk-Holstein er nog eens 200 miljoen euro aan kortlopende leningen in willen steken.

De Fransen geven onder anderen de oprichter en huidige grootaandeelhouder Gerhard Schmid de schuld van de financiële problemen bij MobilCom. Schmid op zijn beurt heeft weer een beroep op de Duitse overheid gedaan, overtuigd als hij is van het bestaansrecht van zijn bedrijf.

Toen donderdag de onheilstijding uit Frankrijk kwam, sprong Schröder onmiddellijk in de bres. Hij beloofde financiële en juridische steun en riskeerde daarmee een politiek conflict met zijn Franse evenknie. De Franse staat bezit immers de helft van de aandelen van France Telecom.

Overigens is de kwestie MobilCom niet het enige vuiltje aan de Duitse telecomlucht. T-Systems, dochter van Deutsche Telekom, wil volgens de krant Die Welt tussen de 4300 en 6500 arbeidsplaatsen schrappen. Voorzitter C. Hüfnagl heeft tegenover de krant bevestigd dat er banen wegmoeten maar hij heeft geen concrete aantallen genoemd.