BEVERWIJK - De Beverwijkse Bazaar in Beverwijk ontvangt zaterdag, precies een week voor de viering van het 25-jarig jubileum, de vijftig miljoenste bezoeker. Volgens de directie van de Bazaar wacht de 'jubileumbezoeker' een dag vol verrassingen en een thuisreis in een Hummer met chauffeur, gevolgd door een vrachtwagen met honderden cadeaus, afkomstig van alle markten op de Bazaar.

De Beverwijkse Bazaar is in 25 jaar tijd uitgegroeid van een zaterdagse vlooienmarkt tot het grootste overdekte marktcomplex van Europa, met in totaal vier markten: een traditionele 'Zwarte' Markt, een Grand Bazaar, een Oosterse Markt en een Computermarkt. De Bazaar telt ruim 3000 kramen.

De bazaar vindt zijn oorsprong in de vroegere bloemen- en groenteveiling van Beverwijk, waar op initiatief van Bart van Kampen op 13 september 1980 de eerste Zwarte Markt werd gehouden. Hij kreeg een vergunning, ondanks fel verzet vanuit de plaatselijke middenstand. Het was meteen een succes. De eerste marktdag telde Van Kampen vijfhonderd standhouders en 14.000 bezoekers.

Koninginnedag

Van Kampen - destijds makelaar - deed het idee op tijdens een bezoek aan het Amerikaanse Colorado in 1976, waar hij een overdekte vlooienmarkt bezocht. "Toen ik daar liep, kreeg ik kippenvel en besloot ik vrijwel meteen zoiets ook in Nederland te gaan doen. Ik heb het idee vier jaar laten rijpen en in die tussentijd honderden vlooienmarkten over de hele wereld bezocht. Ik wilde maar een ding: het moest op Koninginnedag lijken. Dan is Nederland op z'n leukst en gezelligst."

Het koninginnedag-concept sloeg aan. In 1982 kwam de uitbreiding met de Oosterse Markt, en - na de definitieve toestemming behalve op zaterdag ook op zondag de deuren te mogen openen - in 1993 die met de Grand Bazaar. In 1994 openden de deuren van de Computermarkt, die volgens het management in korte tijd uitgroeide tot een van de belangrijkste publiekstrekkers van de Beverwijkse Bazaar.

Zo groot als de Beverwijkse Bazaar is geworden, heeft Van Kampen nooit voorzien. "Dit overkomt je", zegt hij dan ook. Hij is wél overtuigd van de verdere mogelijkheden voor zijn bedrijf. "De bazaar is de oudste winkelvorm, maar heeft de toekomst. Door het risicomijdend gedrag van beleggers zitten de Nederlandse binnensteden nu vol met winkelketens. Het is mijn overtuiging dat bazaar-achtige concepten meer toekomst hebben. Hier is de handel nog avontuurlijk en puur, gaat het behalve om de knikkers ook nog om het spel.

Het 25-jarig bestaan van de Beverwijkse Bazaar is voor Van Kampen aanleiding een stap terug te doen. Hij blijft eigenaar van het bedrijf, maar treedt terug uit het dagelijks management. Van Kampen wordt opgevolgd door een driekoppig directieteam, dat zich gaat bezighouden met de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de Beverwijkse Bazaar. Naast de bestaande vier hoofdmarkten komt er mogelijk een kashbah, inclusief een casino en filmhuis, komt er een goudbazaar, een bio- en boerenmarkt, een outlet- en leisurecenter en start een veilinghuis, aldus Van Kampen.

De vijftig miljoenste bezoeker van de Beverwijkse Bazaar wordt zaterdag door het lot aangewezen. Dit gebeurt tussen een uur en half twee 's middags. De hele maand september staat in het teken van festiviteiten rond het 25-jarig bestaan.