De NS heeft nog eens 21 miljoen euro ontvangen van het voormalige moederbedrijf van Fyra-fabrikant AnsaldoBreda. Finmeccanica heeft inmiddels alle Fyra-treinen doorverkocht.

Dit bevestigt een woordvoerder van de NS maandag na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Hierdoor komt het totale bedrag dat aan de NS is terugbetaald op 146 miljoen euro uit. Eerder kreeg de spoorwegvervoerder al 125 miljoen euro, nadat de Fyra-treinen werden terugverkocht aan Finmeccanica, dat inmiddels Leonardo heet.

Het gaat om een overeenkomst die in 2014 was gesloten, omdat de NS van de Fyra-treinen af wilde. De NS en Finmeccanica sloten de overeenkomst om te voorkomen dat het dossier zou leiden tot jarenlange juridische procedures.

Nieuwe eigenaar voor de treinen

Per verkochte trein zou de NS een bedrag krijgen, met een maximum van 21 miljoen euro. AnsaldoBreda wist uiteindelijk voor alle treinen een nieuwe eigenaar te vinden.

De Fyra-treinen reden tussen 9 december 2012 en 17 januari 2013 tussen Amsterdam en Brussel, maar bleken al snel gebreken te vertonen. In juni van 2013 besloot de NS de trein definitief niet meer te gebruiken.

In 2014 lieten de partijen in een gezamenlijk bericht weten dat er vooral onenigheid was over de deadlines voor de reparatie en de inzetbaarheid die niet aan de behoeften van de NS voldeden en de financiële consequenties.