DEN HAAG - De verkoop van auto's is voor het eerst sinds lange tijd toegenomen. In augustus zijn volgens voorlopige cijfers 32.871 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat waren er in dezelfde maand vorig jaar 32.290, aldus een woordvoerder van Bovag vrijdag.

Tot en met augustus zijn er echter minder auto's verkocht dan vorig jaar. De daling bedraagt zo'n 3,3 procent. Desondanks verwacht de brancheorganisatie dat over heel 2005 490.000 wagens worden geregistreerd tegenover 484.000 in 2004. De Nederlandse Dealer Associatie gaat echter uit van 465.000 nieuw geregistreerde voertuigen.

Volgens Bovag zijn de cijfers over augustus nog niet definitief. Er kunnen kleine verschillen optreden als de uiteindelijke aantallen volgende week naar buiten komen.

De brancheorganisatie stelt dat de consument weer meer interesse in auto's heeft. "Er wordt gestreden om de gunst van de koper en dat blijkt te werken", aldus de woordvoerder. Het best verkochte merk was tot en met augustus Volkswagen, gevolgd door Peugeot en Opel. Renault en Ford maken de top vijf af.