Ambassadeurs van de Europese Unie hebben toestemming gegeven om onderhandelingen met de Verenigde Staten over een beperkt vrijhandelsakkoord te starten, schrijft persbureau Bloomberg donderdag. Maandag zullen EU-ministers dit mandaat volgens het persbureau goedkeuren.

Het doel van het mandaat is om handelstarieven op industriële producten te verlagen en om te voorkomen dat de Amerikanen op de Europese auto-industrie gerichte handelsbarrières gaan opwerpen.

Er wordt haast gemaakt met de start van de voorbereidingen voor de onderhandelingen vanwege de afspraken die de Amerikaanse president Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in juli 2018 hebben gemaakt.

In juli kwamen de twee partijen tot een akkoord om geen verdere handelsbarrières op te werpen. Trump dreigde hiermee, omdat de VS volgens hem "honderden miljarden dollars" verliest aan de handel met de EU. Om diezelfde reden besloot Trump in mei om invoertarieven op staal en aluminium uit de EU te verhogen.

De handelsspanningen laaiden deze week weer op, nadat Trump dreigde met importheffingen op goederen uit de EU, waaronder Edammer en Goudse kaas. De regering-Trump zei dat de lijst een reactie is op de steun voor Airbus, de Europese concurrent van Boeing.