AMSTERDAM - Estland heeft alle voorbereidingen voor de invoering van de euro afgerond en kan de Europese eenheidsmunt op 1 januari 2007 in gebruik nemen. Dat heeft de Estlandse regering donderdag bekendgemaakt.

De Esten mogen de euro en de Estlandse kroon vanaf 1 januari 2007 twee weken naast elkaar gebruiken. Daarna kunnen mensen hun overgebleven kronen tot eind juni kosteloos inwisselen bij de bank. Vanaf 1 juli kan de oude munt alleen nog bij de Centrale Bank ingeleverd worden. Estlandse winkels zijn vanaf 1 juli 2006 verplicht een jaar lang de prijzen van producten zowel in euro's als in kronen weer te geven.

Estland moet waarschijnlijk wel zijn grondwet wijzigen voor de invoering van de euro. In de Estlandse grondwet staat namelijk dat alleen de Centrale Bank bevoegd is in Estland geld in omloop te brengen. Vanaf 1 januari 2007 heeft echter ook de Europese Monetaire Unie die bevoegdheid.

Ook moet Estland nog een munterij vinden die de miljoenen euro's voor het land gaat slaan en drukken, omdat het daar zelf niet de faciliteiten voor heeft.