Met zonnepanelen die zijn geïntegreerd in het dak is het risico op brand het grootst. Uit een onderzoek naar branden met zonnepanelen bleek het vorig jaar in een derde van de gevallen te gaan om zogeheten indaksystemen waarbij de zonnepanelen de dakpannen vervangen, valt te lezen in een donderdag verschenen onderzoek van TNO.

Bij indaksystemen liggen de panelen op korte afstand tot bijvoorbeeld dakfolie en isolatiemateriaal. De brandwerende werking van dakpannen ontbreekt dan.

Verder zou een veelvoorkomende oorzaak van branden met zonnepanelen een niet vakkundige installatie zijn, hoewel bij een reeks Nederlandse incidenten de oorzaak niet duidelijk was.

De risicovolste factoren zijn het combineren van stekkers van verschillende merken en het niet goed verbinden van stekkers aan kabels.

De sector start naar aanleiding van het rapport met het voorlichten van installateurs.

TNO bekeek in opdracht van RVO 27 branden waarbij zonnepanelen betrokken waren, waarvan 23 woningbranden. In veel gevallen was de oorzaak niet direct vast te stellen. Het instituut baseert zich daarom op gesprekken met schade-experts.

In totaal zijn er in Nederland in 2018 naar schatting zo'n 170.000 zonnepaneelsystemen geïnstalleerd.