WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush waarschuwde donderdag tegen het woekeren met benzineprijzen in de nasleep van de orkaan Katrina. Hij zei verder dat plunderaars keihard zullen worden aangepakt.

"Ik denk dat er 'zero tolerance' moet zijn tegen mensen die de wet breken tijdens een noodsituatie zoals die er op dit moment is, of het nu gaat om plunderen, woekeren met benzineprijzen, misbruik maken van liefdadigheid en frauderen met de verzekering", zei Bush in een vraaggesprek met het programma Good Morning America van de zender ABC.

Capaciteit

De president zei verder te verwachten dat Saudi-Arabië "alles zal doen wat het kan" om meer olie op te pompen om de olietekorten als gevolg van de orkaan aan te vullen. Hij voegde er echter aan toe dat Saudi-Arabië slechts over "beperkte capaciteit" beschikt om meer olie naar boven te halen.

Toespraak

Bush maakte van het interview gebruik om te reageren op kritiek dat hij de natuurramp vanaf het begin niet serieus genoeg heeft genomen. Zo schreef The New York Times in een redactioneel commentaar onder de kop 'Wachten op een Leider' dat Bush' woorden van troost en steun van woensdag "een van de slechtste toespraken van zijn leven" vormden.

Ramp

"Ik hoop dat mensen geen politiek spel spelen in deze periode", zei de president. "Het is een nationale ramp en wat me moeten doen als een natie is samenkomen om de problemen op te lossen en geen politiek spel spelen. Daar zal nog tijd genoeg voor zijn", zei Bush.

Hulp

Bush betoogde dat hij prompt had gereageerd op de orkaan zodra de omvang van de ramp hem duidelijk was geworden en zijn vakantie had afgebroken. Hij zei de frustratie te begrijpen van de slachtoffers, van wie er duizenden nog steeds wachten op voedsel, water en andere hulp. "Ik wil dat de mensen weten dat er veel hulp onderweg is", verzekerde hij.