AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderneemt geen actie tegen zakenman Erik de Vlieger, die een groot deel van zijn strafdossier op internet heeft gezet. Het OM had de mogelijkheden onderzocht om De Vlieger aan te pakken, maar die lijken volgens justitie beperkt.

In dit geval is er geen sprake van een algemeen wettelijk verbod om een strafdossier te openbaren, liet het OM donderdag weten.

Bijzaken

"We vinden het wel heel erg onwenselijk", aldus persofficier H. Festen. Het OM wil zich liever concentreren op het onderzoek tegen hoofdverdachte Itzhak M. en niet op bijzaken.

Bedreigd

Donderdag dient bij de rechtbank in Amsterdam een pro forma-zitting tegen M. De beveiligingsadviseur wordt ervan verdacht diverse mensen, onder wie De Vlieger, te hebben afgeperst en bedreigd.

Verhoren

De Vlieger wil met de openbaarmaking van zijn stukken, te vinden via de website van De Telegraaf, aantonen dat justitie hem ten onrechte aanklaagt. De stukken behelzen onder meer weergaven van politieverhoren van De Vlieger en getuigenverhoren in de zaak tegen M.

In zijn verhoren gaat de zakenman in op de beschuldigingen van justitie dat hij betrokken zou zijn geweest bij onrechtmatigheden rond de verkoop van enkele panden in Amsterdam, waaronder café Raffles.

In het dossier zijn ook namen te vinden van verdachten, getuigen en slachtoffers. Volgens justitie moeten deze mensen zelf actie ondernemen als ze menen dat hun belangen zijn geschaad.