DEN HAAG - Politiemensen moeten fit en gezond zijn en ook blijven. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil hierover met de politie afspraken maken en over uiterlijk zeven jaar een fitheidstest invoeren. Voor deze test moeten agenten slagen, anders kan dat rechtspositionele gevolgen hebben.

Dit is een van de nieuwe voorstellen die Remkes heeft gedaan in de aanloop naar nieuw overleg over de arbeidsvoorwaarden voor politiepersoneel. Verder wil hij meer rust in de roosters, de compensatie verbeteren voor het werken in de nacht en weekeinden, de 38-urige werkweek beter handhaven en meer doorstroming naar diverse functies. Een en ander staat in een brief van Remkes aan de politievakorganisaties.

De politiebonden NPB, ACP en VMHP hadden woensdagavond hun eerste overleg met de bewindsman. Ze besloten daarop hun aangekondigde acties voorlopig op te schorten. In een persbericht stellen ze dat Remkes als werkgever van de politie, enigszins in de richting van de politiebonden is opgeschoven.

De bonden en de minister gaan de komende tijd een aantal informele gesprekken met elkaar aan. Daarna bezien ze of ze de CAO-onderhandelingen officieel zullen hervatten. Ook de uitwerking van het najaarsakkoord is onderwerp van gesprek.

Eind juni demonstreerden ongeveer 10.000 agenten in Den Haag tegen de plannen van Remkes. Die betoging was het slot van een twaalfdaagse estafetteactie voor de deur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiemensen vrezen een verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden, onder meer op het gebied van prepensioen en ziektekosten.