BRUSSEL - Europees commissaris Mandelson van Handel denkt reeds vrijdag (morgen) een oplossing te kunnen bereiken in het slepende conflict over Chinees textiel. Na gesprekken met Europese ministers zei hij donderdag "bemoedigd" te zijn dat de Chinese kleding die momenteel wordt tegengehouden bij de douanes in de Europese havens, snel wordt vrijgegeven.

Het gaat om zo'n 80 miljoen stuks kleding die nog niet naar de Europese modewinkels mogen omdat Chinese fabrieken dit jaar al meer hebben geëxporteerd dan het afgesproken plafond. Vooral landen met een eigen textielindustrie, zoals Spanje en Italië, willen aan het plafond vasthouden. Mandelson wees er donderdag echter op dat die landen ook grote importeurs zijn van Chinees textiel en dus zelf belang hebben bij het vrijgeven van de goederen.

Vraag is in hoeverre de kleding die nu in de havens ligt, wordt afgetrokken van het importquotum van volgend jaar. Daarover verschillen de lidstaten van mening. Ook China moet overtuigd worden. Zondag gaat Mandelson naar Peking.