Economen van ABN AMRO zien steeds sterkere signalen van een afkoeling van de woningmarkt. Zo wijzen ze woensdag in een prognose op de minder hard stijgende woningprijzen en de daling van het aantal transacties.

"Een belangrijk signaal van afkoeling is het dalende vertrouwen in de woningmarkt", zegt econoom Philip Bokeloh.

"Consumenten vinden het geen goed moment meer om een nieuw huis te kopen. Met een afnemend aanbod vinden ze het steeds lastiger om een geschikte én betaalbare woning te vinden."

De economen van ABN AMRO gaan in hun prognose uit van een daling van het aantal woningverkopen van 5 procent. Ook verwachten de analisten dat prijzen minder hard zullen stijgen. "De verwachte toename van 6 procent ligt desondanks 1 procentpunt boven het historisch gemiddelde."

Verder wordt gewezen op de tekenen van afzwakkende economische groei. Meerdere instituten hebben de groeiverwachting voor Nederland en omringende landen al verlaagd.

Op termijn verwachten de economen van ABN AMRO een afname van de banengroei en mogelijk een oplopende werkloosheid. Besteedbare inkomens kunnen hierdoor minder hard gaan stijgen.