Het afgelopen half jaar hebben nieuwkomers zo'n 35 aanvragen gedaan voor vergunningen in de financiële sector, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag. Dit komt onder meer door de Brexit, de nieuwe wetgeving PSD2, de economische groei en technologische ontwikkelingen.

De Brexit is goed voor zo'n twintig van de aanvragen, waarvan het grootste deel afkomstig is van betaalinstellingen en elektronische geldinstellingen. Het gaat hierbij om Britse bedrijven die na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU hun diensten op de Europese markt willen blijven aanbieden. De instellingen willen een deel van de activiteiten daarom naar Nederland verplaatsen.

De invoering van PSD2 zorgt ervoor dat tien nieuwe spelers de financiële markt proberen te betreden. Nieuwe technologische ontwikkelingen leiden ertoe dat nog eens vijf conceptaanvragen door nieuwe bedrijven werden gedaan.

DNB benadrukt dat nieuwe spelers en hun aanvragen goed gescreend moeten worden, om te bepalen of die klaar zijn om in de financiële sector te opereren. "Het is voor burgers en bedrijven belangrijk dat hun geld goed wordt beheerd, dat zorgvuldig wordt omgegaan met hun gegevens, dat de financiële producten ook beschikbaar zijn en functioneren zoals toegezegd en dat het bedrijf goed rekening houdt met hun belangen", aldus de centrale bank.

DNB verwacht door de grote belangstelling dat het aantal aanvragen nog verder zal toenemen.