Wereldleiders moeten samenwerken om de vertragende wereldeconomie te stimuleren, concludeert het internationaal monetair fonds (IMF) dinsdag. De economische groei vertraagt meer dan verwacht, en die kan zelfs nog scherper afremmen. Op zo'n moment zouden "gecoördineerde prikkels" nodig kunnen blijken, stelt het IMF.

De VN-organisatie voor internationale samenwerking stelde de verwachtingen voor economische groei in 2019 naar beneden bij, onder meer vanwege risico's door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wanordelijke Brexit.

Het is de derde keer sinds afgelopen oktober dat de verwachting naar beneden wordt bijgesteld. De groei voor 2019 wordt nu geschat op 3,3 procent, de laagste groei sinds 2016.

"Dit is een delicaat moment voor de wereldwijde economie", stelde IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een persconferentie. Volgens haar zouden "gecoördineerde prikkels" tussen economieën nodig kunnen zijn, en is ruim monetair beleid ook een optie.

Grote economieën als China en Duitsland moeten mogelijk al wat kortetermijningrepen doen om erger te voorkomen, zegt de organisatie.

IMF houdt rekening met tijdelijke dip

Het IMF verwacht overigens wel dat na een scherpere vertraging van de economische groei in Europa en opkomende markten in de tweede helft van 2019 weer ruimte kan zijn voor een hernieuwde versnelling. Het zou dan dus om een tijdelijke dip gaan.

Afgelopen januari schatte het IMF de jaargroei voor 2019 nog op 3,5 procent. De verwachting voor 2020 is nog steeds onveranderd, met 3,6 procent.