De Amerikaanse president Donald Trump dreigt nieuwe importheffingen op onder meer kaas, wijn, helikopters en motoren uit de Europese Unie in te voeren.

De Amerikaanse regering heeft een lijst met goederen gepubliceerd die mogelijk onder een hoger tarief gaan vallen. Ook Goudse en Edammer kaas staan op de lijst.

Trump dreigt nu met heffingen op import uit de Europese Unie met een waarde van ongeveer 11 miljard dollar (9,8 miljard euro). Naast kaas en wijn staan op de lijst ook bijvoorbeeld verschillende soorten olijfolie, yoghurt, tapijten en verrekijkers.

De regering zegt dat de lijst een reactie is op de steun voor Airbus, de Europese concurrent van Boeing. Het handelsagentschap van de VS benadrukt dat het verlenen van financiële steun aan Airbus volgens de wereldhandelsorganisatie WTO herhaaldelijk negatieve effecten heeft gehad voor de Verenigde Staten.

VS wil overeenstemming over beëindigen van subsidies

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer zegt in een persbericht dat hij met de Europese Unie overeenstemming wil bereiken over het beëindigen van alle subsidies die indruisen tegen de regels van de WTO. "Wanneer de EU deze schadelijke subsidies stopt, zullen de additionele Amerikaanse heffingen worden opgeheven", aldus Lighthizer.

In de kwestie rond ongeoorloofde steun aan de vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing staan de EU en de VS al sinds 2004 lijnrecht tegenover elkaar.

In 2016 werd de Europese Unie nog door de WTO berispt voor miljarden aan ongeoorloofde staatssteun die EU-lidstaten hebben verleend. Vorig jaar werd het oordeel hierover bekrachtigd door de beroepscommissie van de WTO.