Na een succesvolle testperiode voeren zeven Nederlandse banken tussen nu en het begin van de zomer geleidelijk zogenoemde Instant Payments in. Klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab kunnen dan onderling elektronisch geld overmaken. Het bedrag staat dan binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger.

Instant Payments zijn ook 's nachts, in het weekend en op feestdagen beschikbaar. Klanten hoeven niets extra's te doen om een betaling zo snel te laten verlopen, meldt Betaalvereniging Nederland maandag. De vereniging waarschuwt voor phishingberichten die iets anders beweren.

Vanaf afgelopen februari werden de eerste instantoverboekingen tussen de zeven banken uitgevoerd. Inmiddels zijn er een miljoen van deze overboekingen verwerkt, wat telkens binnen de geplande vijf seconden lukte.

"Instant Payments bieden nieuwe kansen en mogelijkheden voor consumenten en ondernemers", zegt directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland. "Niemand hoeft meer met grote contante geldbedragen over straat om een tweedehands fiets of auto te kopen."

Sommige banken, zoals Bunq, bieden al een snelle betaalmogelijkheid aan. Dat kan dan echter alleen tussen sommige banken onderling, en daar vallen nog niet alle banken die nu deze instantoverboekingen aankondigen onder.