De Italiaanse regering wil het begrotingstekort voor 2020 verhogen naar 2,1 procent, melden drie anonieme bronnen maandag aan persbureau Reuters. Komende woensdag zal het doel naar verluidt worden aangekondigd.

Het huidige doel, dat is vastgesteld in december, is een begrotingstekort van 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor 2020 en een tekort van 2,04 procent voor dit jaar.

Maar de Italiaanse economie zit in het slop. Bij het opstellen van de beoogde begrotingstekorten ging de Italiaanse regering juist uit van een groei van 1,1 procent. Dit groeicijfer zou worden verlaagd naar net onder 1 procent.

Maar volgens sommige analisten is de kans aanwezig dat de economie helemaal niet meer groeit dit jaar. Sinds eind vorig jaar zit de Italiaanse economie al in een recessie.

Relatie met Europa

Naar verwachting zetten de nieuwe cijfers de relatie met de rest van Europa opnieuw onder druk. Met veel pijn en moeite wisten de Italianen eind vorig jaar groen licht te krijgen voor een tekort van 2,04 procent in 2019.

Maar het uiteindelijke streven is de relatief hoge schuldenlast van ruim 130 procent van het bbp de komende jaren te verlagen. Een krimpende economie en een groeiend begrotingstekort maken dit onwaarschijnlijk.