HAMBURG - De in juli opgestapte baas van Deutsche Telekom, Ron Sommer, heeft een royale afkoopsom mee naar huis gekregen. Volgens het Duitse persbureau DPA bedraagt de gouden handdruk 13 miljoen euro.

DPA baseert het bericht op kringen rond de raad van commissarissen van Deutsche Telekom. De 13 miljoen euro zou voortvloeien uit afspraken in het arbeidscontract van Sommer, dat in 2005 zou aflopen. Sommer stapte vervroegd op nadat er steeds meer kritiek op zijn functioneren was gekomen. Onder zijn leiding bouwde Deutsche Telekom een schuld op van 60 miljard euro.

In het weekeinde was opschudding ontstaan naar aanleiding van een bericht in Der Spiegel. Het weekblad meldde dat Sommer een afkoopsom had gekregen van 65 miljoen euro. De voorzitter van de raad van commissarissen heeft dit bericht tegengesproken.

Bij het Duitse telecombedrijf zullen volgens krantenberichten nog eens enkele duizenden banen verdwijnen. Het massaontslag bij de divisie informatietechnologie komt bovenop plannen om ruim 20.000 mensen te ontslaan bij de telecomreus. Het banenverlies is een nieuwe tegenvaller voor bondskanselier Schröder, die op 22 september hoopt te worden herkozen.

De Duitse regering besloot zondag 400 miljoen euro te stoppen in het noodlijdende MobilCom, dat aan de rand van de afgrond staat nu het geen steun meer krijgt van France Telecom. Met de steun lijken de 5500 arbeidsplaatsen bij MobilCom voorlopig te zijn gered.