DEN HAAG - Door de liberalisering van de energiesector zullen de komende vijf tot acht jaar 10.000 van de 23.000 banen verloren gaan. Dat komt neer op 40 procent van de werkgelegenheid in de sector. Door het kabinetsplan om de energiebedrijven te splitsen zou de werkgelegenheid op middellange termijn nog eens met 4000 banen afnemen.

Dat staat in een onderzoek van Roland Berger Stategy Consultants. Het onderzoeksbureau baseert zijn conclusies op de situatie in andere landen waar de energiemarkt is geliberaliseerd.

De Abvakabo FNV spreekt van "verschrikkelijk nieuws voor de werknemers". Volgens de bond moeten de overheid en de sector met een meerjarenplan komen om te zorgen dat werknemers die hun baan kwijtraken elders aan de slag kunnen.

Werkgelegenheidseffecten

Minister Brinkhorst van Economische Zaken denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Uit een ander onderzoek, in opdracht van energiebedrijven, blijkt dat er op korte termijn nauwelijks werkgelegenheidseffecten zichtbaar zullen zijn. Die treden wel op langere termijn op, als bedrijven door bijvoorbeeld nieuwe aandeelhouders gedwongen worden efficiënter te gaan werken.

Volgens Brinkhorst toont banenverlies wel aan dat de liberalisering van de energiemarkt een goede stap was. Als er niet doelmatig gewerkt wordt, betaalt de consument een te hoge prijs voor de energie.