P. van Es uit Zeeland keek vreemd op toen hij de munt met een Nederlandse kern en een Duitse rand in zijn portemonnee vond

VROUWENPOLDER - Een muntstuk van twee euro met de afbeelding van koningin Beatrix en daaromheen een rand met de tekst Einigkeit und Recht und Freiheit. P. van Es uit Vrouwenpolder in Zeeland keek even vreemd op toen hij de munt met een Nederlandse kern en een Duitse rand in zijn portemonnee vond.

De gemiddelde Nederlander zou het misschien niet eens opgevallen zijn. Maar Van Es kent het uiterlijk van de euro's op zijn duimpje. Als werker in de gezondheidszorg heeft hij verstandelijk gehandicapten nog cursussen gegeven om met het nieuwe geld te leren omgaan. Bovendien verzamelt hij setjes euro's uit alle deelnemende landen.

Lichte beschadigingen aan de rand van de Nederlands/Duitse munt geven volgens Van Es aan dat er enig geweld gebruikt is om de munten te combineren. "Maar het is heel nauwkeurig gedaan. De rand zit exact op de goede plaats ten opzichte van het middenstuk." Van Es vindt het geval wel grappig, en wil de munt als bijzonderheid bewaren. "Maar mocht er iemand een waanzinnig bod doen, dan doe ik hem natuurlijk weg."

Het verwisselen van de euroranden is niet zo moeilijk, reageert een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Er is volgens hem wel wat geweld voor nodig. "Je hebt altijd knutselaars", voegt hij daar aan toe. De woordvoerder gaat er vanuit dat een gecombineerde munt geen vals geld is, maar beschadigd geld.