AMSTERDAM - Beleggers blijven ultimieme opportunisten. Nadat koopjesjagers er in de Verenigde Staten voor hadden gezorgd dat de Dow-Jonesindex bijna 3 procent hoger sloot en de Nasdaq 4,4 procent, besloten zij woensdag op het Amsterdamse Damrak na een aanvankelijk sterke stijging hun winst voor een deel te nemen.


Bekijk video


Beursjournaal

Aan het begin van de ochtend klom beursgraadmeter AEX even met ruim 2 procent. Rond het middaguur was daar nog maar 1 procent (3,34 punten) van over, waardoor de index terechtkwam op 341,66. De middelgrote fondsen gingen ongeveer gelijk op met een gemiddelde koersstijging van 3,14 punten ofwel 0,87 procent op 362,65. Beide indices telden meer stijgers dan dalers.

Koploper bij de meest verhandelde fondsen was handelshuis Buhrmann. "Die heeft de laatste tijd flink op zijn donder gekregen", verklaart een handelaar. Beleggers anticiperen op een verdere koersstijging en besloten het aandeel fors in te slaan. Dat leverde een koerswinst van net geen 8 procent op 5,83 euro op.

Philips

Op afstand volgde elektronicaconcern Philips, dat er 3,6 procent bijkreeg en ASML met een stijging van 2,5 procent op 11,27 euro. Beide werden volgens handelaren opgestuwd door een hogere Nasdaq.

De traditionele waarden deden het daarentegen wat minder. "Bij een marktherstel zijn dat niet de fondsen die de kar trekken", concludeert een analist. En dat herstel is juist waar de handel op hoopt. Velen besloten hun winst te nemen. Defensieve fondsen als Ahold, Unilever, Heineken en DSM moesten allemaal iets inleveren.

De overige beurzen in Europa moesten in de loop van de ochtend ook een deel van hun winsten inleveren. De CAC-index in Parijs stond rond het middaguur 1,3 procent hoger, de Londense FTSE-index ,5 procent. De DAX-index in Frankfurt zakte zelfs naar verlies (0,5 procent).

In Frankfurt deed onder meer Epcos het slecht met een koersdaling van 2,5 procent. Deutsche Börse maakte dinsdag bekend dat deze voormalige Siemens-dochter buiten de DAX-index dreigt te vallen.

Op de Londense beurs plukte mijnbouwconcern BHP Billiton de vruchten van de presentatie van een solide jaarwinst. Vivendi Universal deed het goed in Parijs doordat The Wall Street Journal heeft vernomen dat de nieuwe bestuursvoorzitter Jean-René Fourtou druk bezig is met plannen om de enorme schuldenlast te verlagen.

Euro

De euro herstelde woensdagochtend in de valutahandel iets van de zware val de voorgaande dag. De koers steeg van 0,9640 naar 0,9670 dollar. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6265 naar ,6295 pond.