Griekenland krijgt een bedrag van 973 miljoen euro van de Europese Unie, omdat het afgesproken hervormingen en privatiseringen heeft doorgevoerd. Dat maakte Eurogroepvoorzitter Mario Centeno vrijdag bekend bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën.

Griekenland ontvangt het geld naar alle waarschijnlijkheid begin mei, omdat het eerder beloofde hervormingen heeft doorgevoerd. Het ging met name om een wet waardoor banken maar moeilijk hun uitgeleende geld terugkregen van woningeigenaren.

De 973 miljoen euro die Athene ontvangt, is afkomstig uit de winsten die Europese banken maakten op Griekse staatsobligaties. Ook betreft het een verlaging van rente op leningen die het land heeft.

Afgelopen augustus stapte Griekenland definitief uit het Europese noodhulpprogramma. Deze som geld was al toegezegd en is onderdeel van een pakket van 4,8 miljard euro tot 2022. Het land ontvangt dit alleen als het zich aan de afgesproken hervormingen houdt.

Aan het eind van de bijeenkomst van de Eurogroep benadrukte het hoofd van het noodhulpprogramma, Klaus Regling, dat Griekenland er goed aan zou doen de leningen van het International Monetair Fonds terug te betalen. Er staat nog zo'n 10 miljard euro open, waarover een hoge rente betaald wordt.