De gemeente Amsterdam wil de komende vier jaar 500.000 vierkante meter aan extra kantoorruimte bijbouwen, meldt de gemeente vrijdag in de Kantorenstrategie. De nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat meer bedrijven voor Amsterdam kiezen.

De nieuwe kantoren moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Daarom richt de gemeente zich op gebieden als de Arenapoort, Amstel III en Sloterdijk, die met trein, bus en metro te bereiken zijn. Om het ov-gebruik te stimuleren, wil de gemeente "zo min mogelijk" parkeerplaatsen.

Ook wil het college dat de nieuwe kantoren duurzaam worden en niet meer op het aardgasnet worden aangesloten.

"Bedrijven zijn belangrijk voor de stad omdat ze zorgen voor werkgelegenheid en ook weer andere bedrijven aantrekken", schrijft wethouder Udo Kock van Economische Zaken en Zuidas in het persbericht.

Steeds minder kantoorleegstand in Amsterdam

Momenteel telt Amsterdam ongeveer 7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte, na het uitvoeren van de plannen zal dat 7,5 miljoen vierkante meter zijn, een stijging van 7 procent.

Vanwege de grote leegstand van kantoorruimtes, zette de gemeente afgelopen jaren in op het transformeren van kantoorruimte tot woningen. Die leegstand is nu meer dan gehalveerd; van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent in 2019.

De Amsterdamse gemeenteraad moet de Kantorenstrategie nog wel bespreken. Dat gebeurt op 17 april.