Het aantal bedrijfsvestigingen in de bouw is begin 2019 gestegen naar bijna 182.000, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hoofdoorzaak van de toename is de groei van het aantal eenpersoonsbedrijven, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hoeveelheid bedrijfsvestigingen groeide met een kleine 8 procent het hardst in de algemene bouwsector.

Het gaat hier om bedrijven die zich bezighouden met de bouw en verbouw van huizen, kantoren en winkels. In totaal waren er op 1 januari 2019 bijna 76.000 van dit soort vestigingen.

De sector met het grootste aantal vestigingen was de specialistische bouw; hierbij moet gedacht worden aan onder meer timmerbedrijven, schilders en loodgieters. In 2019 groeide het aantal vestigingen in de sector naar ruim 97.000, een groei van 7,7 procent.

Meeste bouwbedrijven gevestigd in Zuid-Holland

De meeste bouwbedrijven zijn gevestigd in Zuid-Holland. Daar nam zowel het absolute als het relatieve aantal bouwbedrijven het meest toe. Het aantal groeide in een jaar met 11,1 procent van ruim 39.000 tot meer dan 44.000.

Na Zuid-Holland bevinden zich de meeste bedrijfsvestigingen in Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht.

Bouwsector groeit al tijden weer, nog wel groot tekort aan werknemers

De bouwsector zit al tijden in de lift. In februari berichtte het CBS dat de omzet in de bouw in 2018 met ruim 10 procent was gestegen, het grootste groeipercentage in meer dan tien jaar tijd. Ook daalde het aantal faillissementen in de bouw met zo'n 5 procent.

Door de explosieve groei van de bouwsector worden er dringend werknemers gezocht. In januari berichtte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de vraag naar bouwvakkers tot zeker 2020 groter blijft dan het aanbod.

In 2018 schreef hetzelfde instituut nog dat er tussen 2018 en 2022 ongeveer 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig waren.