Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertrekt per 1 september. Na 5,5 jaar voorzitterschap gaat zij een opleiding tot docent basisonderwijs volgen om les te geven in het speciaal onderwijs.

"Na twintig jaar in raden van bestuur te hebben gewerkt, waarvan de laatste tien jaar in de publieke sector, wil ik nu ook een meer concrete bijdrage leveren", zegt Van Vroonhoven in een schriftelijk bericht.

"Dichter bij de mensen die dat het meest nodig hebben. Voor mij betekent dat een keuze voor het speciaal onderwijs. Naast mijn rol in het onderwijs wil ik ook mijn bestuurlijke ervaring blijven benutten, een combinatie die ik de komende jaren verder vorm zal geven."

Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, zegt de keuze van Van Vroonhoven te ondersteunen. "Hoewel wij haar niet graag zien vertrekken, gunnen wij het speciaal onderwijs van harte iemand met deze intrinsieke motivatie en passie", zegt Rosenmöller.

Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft op het vertrek van Van Vroonhoven gereageerd. Hij noemt de huidige bestuursvoorzitter een "geweldige bestuurder". "Ik vind het erg jammer dat ze weggaat, maar ook heel stoer dat ze voor haar passie kiest: het speciaal onderwijs", schrijft Hoekstra op Twitter.