Een op de drie tandartsen verstrekt geen offerte bij een behandeling die duurder is dan 250 euro, terwijl dat wel zou moeten. Dat meldt de Consumentenbond donderdag op basis van onderzoek onder dertienduizend consumenten.

Tandartsen moeten volgens de Nederlandse Zorgautoriteit bij alle behandelingen van boven de 250 euro vooraf een offerte geven. 36 procent van de 3.300 mensen die zo'n behandeling ondergingen, kregen echter geen prijsopgave vooraf.

Volgens Olof King van de Consumentenbond is een offerte "essentieel" om inzicht in de kosten te krijgen. Zo kunnen mensen uitzoeken welk deel ze zelf moeten betalen en wat de zorgverzekeraar vergoedt. "En na de behandeling kan je controleren of de rekening klopt met de offerte."

Sommige ondervraagden twijfelen weleens aan de noodzaak van een behandeling. Dat geldt voor 10 procent bij de tandarts en 15 procent bij de mondhygiënist. Ook zegt 70 procent het tarief van 12,85 euro voor vijf minuten bij de mondhygiënist aan de hoge kant of zelfs te hoog te vinden.

Mensen zijn wel tevreden over de kwaliteit van hun mondzorg. Ze geven de tandarts gemiddeld een 8,3 en de mondhygiënist een 8.