De prijzen van avocado's uit Mexico, de grootste producent ter wereld, hebben de sterkste stijging in tien jaar tijd doorgemaakt nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde om de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te sluiten.

Dinsdag steeg de prijs van avocado's uit Michoacan, het centrum van de Mexicaanse avocadoproductie, met maar liefst 34 procent. Sinds 13 april 2009 is die prijs niet zo toegenomen. Analisten verwachten dat de prijs verder zal stijgen als Trump daadwerkelijk de grens sluit.

Voor een box met 10 kilogram aan avocado's wordt nu 390 pesos (18,1 euro) betaald, ongeveer dezelfde prijs als in juni vorig jaar. Als de grens daadwerkelijk wordt gesloten, kan die prijs echter makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen, zegt een analist tegen persbureau Bloomberg.

Grootste deel Mexicaanse avocado's naar VS

Maar een klein deel van de geëxporteerde Mexicaanse avocado's wordt uitgevoerd naar Europa. Het overgrote deel gaat naar de Verenigde Staten. Nadat avocadoproducenten in Californië last hadden van een hittegolf, is de VS nog afhankelijker geworden van Mexicaanse avocado's.

Trump dreigde onlangs de grens met Mexico te sluiten, maar veel mensen wisten niet of hij het meende. Een gesloten grens zou grote gevolgen hebben voor allerlei sectoren.

Dinsdag meldde Politico op basis van anonieme bronnen dat adviseurs van de Amerikaanse regering hard aan het werk zijn om de eventuele economische schade te beperken.