HILVERSUM - Busbedrijf Connexxion schrijft ook dit jaar rode cijfers. Mede door de in mei dit jaar ingezette reorganisatie lijdt het bedrijf over 2002 een vergelijkbaar verlies als vorig jaar. Dat heeft bestuursvoorzitter K. Westdijk dinsdag gezegd.

Vorig jaar leed Connexxion een verlies van 20,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat was nog wel positief, maar door voorzieningen en andere kosten voor eerdere reorganisaties resteerde onder de streep een tekort. Ook dit jaar is het bedrijfsresultaat positief maar zorgt een nieuwe reorganisatie voor meer verliezen.

Connexxion kondigde in mei aan banen te schrappen en werkmaatschappijen te reorganiseren. In totaal moeten 176 mensen vertrekken, vooral op de kantoren. Buschauffeurs blijven buiten schot. De nieuwe reorganisatie moet begin 2003 zijn afgerond.

Connexxion is de grootste streekvervoerder in ons land en heeft volgens eigen zeggen 60 procent van het streekvervoer in handen. Dagelijks vervoert het bedrijf een miljoen reizigers; dat is vergelijkbaar met het aantal dat de Nederlandse Spoorwegen bedient. Bij het bedrijf werken ruim 12.000 mensen. De aandelen zijn in handen van de staat.

Het bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van overheidsgeld. Connexxion krijgt jaarlijks echter minder geld, zoals dat ook is afgesproken in de Wet Personen Vervoer in 2000. De kosten lopen echter harder omhoog. "Er is maar een oplossing en dat is snijden in de kosten", verdedigt Westdijk de nieuwste ronde van reorganisaties. Hij liet doorschemeren dat op een moment de rek eruit is.

Daarom pleitte Westdijk voor een extra bijdrage van de overheid, zodat het bedrijf meer kan investeren. "Niet alleen voor de vervanging van de vloot van 3000 bussen, maar ook voor nieuwe initiatieven." Een daarvan is het versturen van sms-jes waarop de reiziger kan zien wanneer de bus komt. "Uit ons onderzoek blijkt dat de reiziger veel waarde hecht aan een betere informatievoorziening."