CoolCat Belgium heeft faillissement aangevraagd, meldt de curator van de Nederlandse winkels dinsdag. De Belgische tak zou te afhankelijk zijn van de Nederlandse vennootschappen, die in maart al faillissement aanvroegen.

Een gerechtelijke reorganisatie, vergelijkbaar met het Nederlandse uitstel van betaling, zou door die afhankelijkheid geen kans van slagen hebben. "De afhankelijkheid van Nederland is zo groot, dat dat niet kan", legt een woordvoerder aan NU.nl uit.

"In afwachting van de formele uitspraak van het gerecht te Brussel, zullen de zeventien Belgische winkels gesloten blijven voor inventarisatie", schrijft het bedrijf.

In de Belgische vestigingen werken 163 mensen, die 109 fte's delen.

Nederlandse winkels nog wel open

De Nederlandse winkels van de keten blijven nog wel geopend. Deze vestigingen krijgen deze week nog nieuwe kleding. Het gaat om de voorjaarscollectie die al was besteld.

Het kledingwinkelbedrijf vroeg in Nederland faillissement aan na tegenvallende winterverkopen. De zachte temperaturen zouden hiervan de oorzaak zijn. CoolCat had echter al langer last van "zeer uitdagende marktomstandigheden", waardoor het concern jarenlang verlies leed.

CoolCat heeft in Luxemburg en Frankrijk opgeteld nog acht winkels. In Duitsland verkoopt de keten alleen online kleding.