Transavia vliegt vanaf 5 juli dit jaar ook vanuit Nederland naar IJsland. Hiermee springt de budgetluchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen "in het gat" dat het failliete IJslandse bedrijf WOW air achterlaat.

Drie keer in de week, op maandag, woensdag en vrijdag, zal er een vlucht van Schiphol naar Reykjavik vertrekken, meldt het bedrijf maandag.

"Transavia krijgt hiermee de kans om haar netwerk van vakantiebestemmingen verder uit te breiden. Zij biedt hiermee reizigers de kans om IJsland tegen een aantrekkelijk tarief te bereiken", staat in het persbericht van de budgetvlieger. Het bedrijf biedt klanten een kennismakingstarief vanaf 39 euro voor een enkele reis.

"Die vanafprijs gaat straks naar 45 euro", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Het is een tijdelijk actietarief." Ze benadrukt dat de prijzen sowieso afhankelijk zijn van de vraag en het aanbod: hoe populairder een vlucht is, hoe duurder de overgebleven tickets worden.

WOW air schrapte afgelopen donderdag per direct alle geplande vluchten. Een te grote expansiedrift zou de IJslandse vliegmaatschappij fataal zijn geworden, zei topman Skúli Mogensen later. WOW air verkeerde al langer in zwaar weer.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
63
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?