Britse prijsvechter easyJet past de groeivoorspellingen voor 2019 naar beneden aan, mede vanwege "onbeantwoorde vragen over Brexit". Vooral in het tweede half jaar denkt de luchtvaartmaatschappij minder groei te realiseren, meldt het bedrijf maandag. Na die boodschap zakte het aandeel bij de opening van de beurs rond de 8 procent in waarde.

De vliegtuigmaatschappij hanteert een gebroken boekjaar, waarbij het laatste kwartaal van 2018 het begin van het boekjaar is. Het bedrijf heeft er per april dus al een half boekjaar op zitten.

Het bedrijf verwacht een negatief bedrijfsresultaat van 275 miljoen pond (zo'n 320 miljoen euro). Vooral in het tweede half jaar verwacht easyJet ook een lager rendement. "Macro-economische onzekerheid" en de onduidelijkheid over Brexit zorgen volgens het bedrijf voor een afgenomen vraag onder consumenten binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk.

Opgelopen kosten van personeel en brandstof dragen bij aan het negatieve resultaat. De omzet nam in het eerste half jaar wel toe. Het bedrijf wil gaan bezuinigen, maar maakte nog niet bekend waarop. In mei worden de halfjaarcijfers gepubliceerd, waarbij mogelijk meer bekend wordt. Hierbij wordt ook de volledige prognose duidelijk.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen merkten een waardedaling op de beurs, hoewel de aandelen na een paar uur wel weer lijken te herstellen.