Het grootste politieke risico op dit moment is de Brexit, zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot. "De markten hebben een harde Brexit nog niet ingecalculeerd."

Het Brexit-proces zit momenteel nog altijd in een patstelling. Met nog minder dan twee weken op de klok is het altijd nog volstrekt onduidelijk hoe het Britse vertrek eruit moet zien, en hoe daar een meerderheid voor te vinden is in het Britse Lagerhuis.

Zonder zo'n meerderheid dreigt een chaotische, 'harde Brexit', zonder transitieperiode en zonder handelsafspraken die de huidige regelingen moeten vervangen.

"Als die (een 'no deal'-Brexit, red.) er wel komt, dan kan dat mogelijk voor een significante herwaardering op de markten zorgen en het Britse pond zou onder druk komen te staan", aldus Knot tegenover de Duitse krant Handelsblatt.

Op de korte termijn denkt Knot dat er goede voorbereidingen op een harde Brexit zijn getroffen: "We hebben onszelf goed voorbereid op financieel gebied. Ik verwacht geen acute problemen hier, maar er zullen mogelijk wel technische handelsverstoringen opdoen, omdat er in Dover en Calais vrachtwagenopstoppingen zullen voordoen.

Op de lange termijn noemt Knot de Brexit een "uitdrukking van deglobalisering die de productiviteitsgroei onderdrukt".