Swedbank heeft CEO Birgitte Bonnesen donderdag ontslagen. Haar positie werd onhoudbaar door de witwasbeschuldigingen aan het adres van de bank.

De aankondiging van het ontslag van Bonnesen kwam vlak voor de jaarlijkse meeting van de bank. "De ontwikkelingen gedurende de afgelopen dagen hebben enorme druk op de bank uitgeoefend. Daarom heeft het bestuur besloten Brigitte Bonnesen van haar positie te ontslaan", schrijft voorzitter Lars Idermark in een persbericht.

Als er over Bonnesen wordt gestemd, over de vraag of ze vrijstelling van aansprakelijkheid voor de resultaten van Swedbank krijgt, zouden drie van de vijf grote investeerders tegen stemmen. Ook dit maakt haar positie wankel.

In februari werden de witwasbeschuldigingen aan het adres van onder meer Swedbank voor het eerst geuit. Er zou tussen 2007 en 2015 geld tussen Swedbank en Danske Bank via verdachte accounts zijn weggesluisd.

De betrokkenheid van Swedbank kan ervoor zorgen dat er allerlei rechtszaken tegen de bank worden aangespannen, waarna boetes en andere sancties worden uitgedeeld.